IMG_2372

Wij zijn trots op onze Groninger Blaarkoppen

De blaarkop is een oud rundveeras, sinds de 14e eeuw zijn blaarkoppen al beschreven in boeken en vanaf de Middeleeuwen zij ze op schilderijen weergegeven.

Sinds 1908 is de Blaarkop officieel 1 van de drie rundveerassen in Nederland en worden ze opgenomen in het Nederlands stamboek voor rundvee. De blaarkop is van oorsprong een dubbeldoelkoe, dat betekend dat ze geschikt zijn als melkkoe en ook als vleeskoe. Ze staan vooral bekend om het lekkere malse vlees dat ze geven.

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 waren er nog ongeveer 25.000 blaarkop koeien. Daarna zijn Blaarkoppen zeldzaam geworden omdat het ras Holstein Friesian meer geschikt bleek voor melkproductie. Er is nu nog ongeveer 7% over van wat er in 1975 was. Gelukkig blijkt het ras heel geschikt voor biologische- en zoogkoeienhouders omdat ze zonder krachtvoer nog goed groeien, gezond blijven en voldoende vetter melk geven.

Sinds 2010 is het aantal raszuivere vrouwelijke fokdieren gelukkig weer toegenomen in Nederland. Dat is genoeg voor een koeienras om te overleven, maar de dreiging tot uitsterven is nog heel reëel als we ze niet inzetten voor de (biologisch) melk,- en zoogveehouderij.

Een blaarkop is egaal zwart of rood met een witte kop en een witte staartpunt. Rondom de ogen heeft de blaarkop een zwarte of rode vlek, ook wel de blaar genoemd. Deze mag aan de hals vastzitten. De onderkant van de buik is wit. Naast de specifieke aftekening met vlekken rond de ogen zijn het harde beenwerk, de goede vruchtbaarheid en het makkelijk afkalven kenmerkend voor de blaarkop.

 

Een zorgvuldig slachtproces

Om het ras te behouden en om als natuurboer een inkomen te hebben eten we de koeien. We maken een selectie uit dieren die minder geschikt zijn voor fok of een minimaal drie jaar oude os (gecastreerde stier). Het vlees van onze natuurgrazer wordt verwerkt bij Kroon Vlees in Groningen. Een slachthuis waar de dieren binnen een half uur op plaats van bestemming zijn. De dieren hebben daar een eigen hok en krijgen water en voer. Hierna gaat de geslachte koe in delen naar Slagerij De Groene Weg in Groningen. Deze slager verwerkt het vlees op ambachtelijke wijze en met de grootst mogelijke zorg. Wij verkopen ons vlees vacuüm verpakt, omdat het vlees dan in de vriezer te bewaren is zonder dat het uitdroogt of bederft. En de kwaliteit tot wel een jaar lang gewaarborgd blijft.